Złotoręczni.pl


Ostatnie wpisy na Forum:
Forum Złotoręczni.PL Strona Główna Forum Złotoręczni.PL
Forum dedykowane osobom, które lubią wyręczać fachowców i czynić to równie fachowo.
Praktyczne porady i obiektywne opinie o naszych narzędziach.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Piec De Dietrich MCR II - błąd E4
Autor Wiadomość
kazx

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 13 Kwi 2017
Posty: 44
Wysłany: 2017-05-09, 11:21   Piec De Dietrich MCR II - błąd E4

Zbliżał się wyjazd na długi weekend majowy. Czas startu 4:oo. Ostatnia, wieczorna kąpiel przed wyjazdem i krzyk żony - "zimna woda leci z kranu!!!"

Poszedłem do pieca i... przysiadłem :oo: Na wyświetlaczu złowrogo miga komunikat "E 4". No to mamy po wyjeździe - pomyślałem - bo domu nieogrzanego nie zostawię, a ceny serwisu wiecie jakie :oio:

Wygooglowałem sobie ten błąd i okazało się, że usunięcie jego wymaga dobrania się do elektrody zapłonowo-jonizującej. Należało ją wymontować z pieca, przeczyścić i zmierzyć odległość pomiędzy elektrodami (3-4mm).

Znalezienie elektrody było proste. (załącznik 1) Posiłkuję się obrazkami z instrukcji serwisowej, ale mogę Wam napisać, że w obrazku tkwi błąd. Do elektrody dochodzi również przewód masowy, a na obrazku widzimy goły konektor. W każdym razie przed odkręceniem dwóch śrub mocujących elektrodę do komory spalania odłączamy przewód uziemiający oraz przewód łączący elektrodę z transformatorem zapłonowym (wsuwka izolowana plastikiem).

Wyjmując elektrodę zapłonową trzeba postępować delikatnie, żeby nie zniszczyć specjalnej uszczelki.

Wyczyściłem dokładnie elektrodę szczotką drucianą, pomierzyłem odległość i skręciłem wszystko do qpy. Po włączeniu piec ruszył z kopyta :/:

Piec kilka razy nagrzał zasobnik wody użytkowej, reszta domowników się wykąpała, CO grzało przez cała noc, Jeszcze o czwartej wszystko było ok. Pojechalim z żonką w daleką podróż.

O dziesiątej telefon od córki - Tato, zimna woda znowu leci :cry:
Poleciłem podejść do pieca i przeczytać co wyświetla - E4 wyświetlało. Nie było innej opcji, jak wyłączyć piec z kontaktu i czekać na powrót tatusia... a wyjazd był pięciodniowy.

Nam było miło, dzieciaki marzły (bo one już takie duuuże, że z rodzicami nie jeżdżą, bo to obciach). A ja, cóż - było mi przykro, że marzną i zbierałem myśli, co robić po powrocie.

Wróciliśmy dzień wcześniej. W domu 14'C, przywitała nas młodzież opatulona w swetry i szlafroki, a ja od razu do elektrody. Niestety, ponowne czyszczenie nic nie dało - E4 i tyle. No i co tu robić? Nadal trwa długa majówka, sklepy pozamykane, trzeba będzie jeszcze pomarznąć, albo wzywać w trybie pilnym serwisanta.

Postanowiłem jednak powalczyć z MCR II i kupić nową elektrodę. Okazało się, że to nie jest takie proste, bo raz, że trzeba znać dokładny symbol tej elektrody, a dwa, że De Dietrich owszem ma sklep wysyłkowy, ale wysyła towar tylko swoim, zarejestrowanym partnerom. :cry: Także, mogłem sobie na stronie Dietricha pooglądać ceny netto i tyle.

Jakimś fartem odkryłem jeden sklep, gdzie mięli mój typ elektrody i sprzedawali go w cenie podobnej do dietrichowskiej. Problem w tym, że ze zdjęć wynikało, że sprzedawali elektrodę, a uszczelek nie mieli. A to był czwartek, około południa. Każda chwila zwłoki groziła tym, że zostanę z niedziałającym piecem na kolejny weekend. Szybki telefon w sprawie uszczelek. Okazało się, że uszczelka jest w komplecie co mnie zdziwiło, bo Dietrich sprzedaje oddzielnie elektrody i oddzielnie uszczelki w paczkach po 10sztuk. (prawie 60zł paczka :oio: )

Obsługa sklepu, była miła i kompetentna, Natychmiast uzyskałem odpowiedź, że uszczelka jest w komplecie i że dołożą starań, by towar trafił do mnie następnego dnia (piątek). Oczywiście wiązało się to z wysyłką za pobraniem, ale to szczegół.

Następnego dnia elektroda była u mnie. Oczyściłem dokładnie piec z pozostałości starej uszczelki, podłączyłem nową elektrodę i z duszą na ramieniu włączyłem piec. Z duszą na ramieniu, bo wydałem już 180zł, a nadal nie wiedziałem, czy dobrze trafiłem typując elektrodę do wymiany. Piec ruszył, żaden błąd się nie pokazał, choć mija już czwarty dzień od naprawy.

A morał z tej relacji taki. Jeśli piec MCR II pokazuje błąd E4 to można ratować się czyszczeniem elektrody zapłonowo-jonizacyjnej, ale powolutku należy przygotowywać się do wymiany podzespołu na nowy, czyli znaleźć sklep posiadający na stanie taki towar.
 
 
Andrzej 


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 21 Sty 2017
Posty: 39
Wysłany: 2017-05-09, 13:59   

kazx napisał/a:
Z duszą na ramieniu, bo wydałem już 180zł, a nadal nie wiedziałem, czy dobrze trafiłem typując elektrodę do wymiany.

Jest ryzyko - jest zabawa :)
Podejrzewam, że niejeden serwismen wymieniłby elektrodę, a jakby nie zadziałało to stwierdziłby, że oprócz zepsuło się jeszcze "to". Trochę dziwne, że DeDietrich daje zarobić tylko swoim "partnerom". Jakoś trudno mi uwierzyć, że firma nie sprzedaje części do produkowanych pieców ludziom postronnym ze względu na dbałość o życie i zdrowie swoich klientów.
 
 
tomek315ln 
Tomek315ln

Dołączył: 04 Wrz 2017
Posty: 4
Skąd: Bochnia
Wysłany: 2017-09-04, 19:18   

Witam, Ja mam taki sam piec i problem mam taki że jak grzeje cwu to przepuszcza cieło na co. Czy też masz tak ?
 
 
kazx

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 13 Kwi 2017
Posty: 44
Wysłany: 2017-09-05, 13:18   

Powiem szczerze, że nigdy nie dotykałem rurki od co, kiedy nagrzewał się baniak cwu. Sprawdzę i dam znak.
 
 
tomek315ln 
Tomek315ln

Dołączył: 04 Wrz 2017
Posty: 4
Skąd: Bochnia
Wysłany: 2017-09-05, 20:12   

Chodzi mi o to że podczas grzania cwu mam gorące zasilanie co. Czyściłem trójdroga i pompe, ogólnie prawy moduł powrotny i nic to nie dało. Piec mam juz dawno po gwarancji i próbuje go sam zrobić. Ma go spietego z weglówką więc nie mam cisnienia ale nie lubie mieć wszystko porobione :)
 
 
cezar 

Dołączył: 05 Wrz 2017
Posty: 5
Skąd: Kielce
Wysłany: 2017-09-06, 00:48   

tomek315ln napisał/a:
Ma go spietego z weglówką więc nie mam cisnienia
Ja łączyłem węglowego z gazowym poprzez wymiennik ciepła. Mam naczynie wyrównawcze od gazowca w kotłowni, a cała instalacja przystosowana do opalania węglem. Nawet jak prąd wyłączą to grawitacja pomoże.
W Dietrichu jest jedna pompa obiegowa, czy dwie (cwu, co)?
 
 
kazx

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 13 Kwi 2017
Posty: 44
Wysłany: 2017-09-06, 07:26   

tomek315ln, u mnie wszystko działa normalnie. Piec mam ustawiony na grzanie wody użytkowej i tak się dzieje. Pytanie z kategorii "głupich": przełączyłeś się wiosną z co+cwu na cwu? Wiem, że to dziwne pytanie, ale mój szwagier nie przełącza, uznając że jak jest za zimno w chałupie to piec ma grzać. Nie ważne czy to zima, czy środek lata.
 
 
tomek315ln 
Tomek315ln

Dołączył: 04 Wrz 2017
Posty: 4
Skąd: Bochnia
Wysłany: 2017-09-07, 10:04   

To zrobiłem od razu :) Jednak to nie ma znaczenia bo piec pokazuje nr 4 czyli tryb cwu jak grzeje i w tym samym czasie gorące jest zasilanie co. To już piec steruje trójdrogiem i odpowiada za to co grzać. Jak jest piec w trybie co - cwu to i tak jest tak samo :(
 
 
stan 

Dołączył: 21 Sie 2017
Posty: 17
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2017-09-07, 11:04   

cezar napisał/a:
W Dietrichu jest jedna pompa obiegowa, czy dwie (cwu, co)?

Oczywiście, że dwie. U Tomka problem bo w trybie cwu włączają się obie. Jak na mój gust szwankuje elektronika. Może na początek trzeba przywrócić ustawienia fabryczne? Tylko najpierw pospisywać ustawienia teraźniejsze.
 
 
kazx

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 13 Kwi 2017
Posty: 44
Wysłany: 2017-09-07, 12:01   

Jakby coś było nie tak z elektroniką to w czasie testów, które przeprowadza piec po każdym włączeniu prądu pewnie by wyszło. Mój błąd E-4 nie przechodził testu.
 
 
tomek315ln 
Tomek315ln

Dołączył: 04 Wrz 2017
Posty: 4
Skąd: Bochnia
Wysłany: 2017-09-12, 18:30   

MCR II 24 T ma jedną pompę. To piec jedno funkcyjny z priorytetem na wodę. Czyli trój drogiem steruje CO lub cwu tylko że rozbieralem ten moduł z trójdrogiem i nie ma nic uszkodzonego :( wizualnie. W czasie testów piec odpowietrza się i startuje zgodnie z programami.
 
 
u_boot 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Kwi 2017
Posty: 13
Wysłany: 2017-10-27, 22:23   

kazx napisał/a:
A morał z tej relacji taki. Jeśli piec MCR II pokazuje błąd E4 to można ratować się czyszczeniem elektrody zapłonowo-jonizacyjnej, ale powolutku należy przygotowywać się do wymiany podzespołu na nowy, czyli znaleźć sklep posiadający na stanie taki towar.

Błąd E-4 wcale nie oznacza, że elektroda jest do wymiany. Oznacza raczej, że elektroda nie potrafi zapalić gazu. Przyczyn może być kilka. Miałeś po prostu farta, że w Twoim przypadku padła elektroda. Trzeba sprawdzić czy w syfonie znajduje się kondensat. Jeżeli widać wodę to ok. ale zdarza się, że coś przyblokuje ujście kondensatu i wtedy również wyskakuje E4, bo komin nie ma ciągu (kondensat nie spływa i ogranicza ciąg komina).
 
 
kazx

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 13 Kwi 2017
Posty: 44
Wysłany: 2017-10-31, 19:45   

u_boot napisał/a:
zdarza się, że coś przyblokuje ujście kondensatu i wtedy również wyskakuje E4

Jeśli piec jest okresowo serwisowany to nie wyobrażam sobie sytuacji, żeby coś przyblokowało ujście kondensatu.
 
 
wojtom 

Dołączył: 01 Lis 2017
Posty: 2
Wysłany: 2017-11-01, 20:31   

u_boot napisał/a:
Błąd E-4 wcale nie oznacza, że elektroda jest do wymiany. Oznacza raczej, że elektroda nie potrafi zapalić gazu.
Dokładnie. W przypadku mojego E4 wystarczyło przedmuchać komorę spalania i zespół palnika sprężarką. Nie robiłem tego sam, tylko wezwałem serwisanta. Gość odkręcił cztery śruby, trochę podmuchał kompresorem i błąd E4 został wyeliminowany. Wymiana elektrody to ostateczność. Najpierw trzeba wyczyścić dysze i komorę spalania.
 
 
INOX 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 13 Sty 2017
Posty: 56
Wysłany: 2018-11-17, 21:27   

U moich rodziców De Dietrich zaczął wywalać błąd E5. Był niby serwisant, ale sobie nie poradził. Stwierdził na koniec że walnęła płyta główna i trzeba wezwać serwis autoryzowany. Co to jest to E5?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


stat4u

phpBB by przemo